Hamax: Mye mer enn akebrett

Bærekraftig innovasjon for hverdagen med dyr og barn

Bærekraftig innovasjon for hverdagen med dyr og barn

 

Hvordan skal vi frakte det kjæreste vi har – barna og kjæledyrene våre – på en miljøvennlig måte i fremtiden? Det jobber Hamax med å finne ut av. Igaidi er med som innovasjonsgaider på reisen.

Hamax er veldig mye mer enn bare de akebrettene du kanskje forbinder med barndommen. Selskapet som startet i Fredrikstad på 1950-tallet har i dag produksjonslinjer i Polen og Kina, og ansatte i Tyskland, Nederland, Sverige og Norge. Hele 90 % av produksjonen går til det internasjonale markedet. 

Bærekraft og utvikling

Produktutvikling og innovasjon har vært en drivkraft for Hamax gjennom alle tider. Før de begynte å produsere hundevogner, har de gjort det stort innen akebrett, sykkelseter og sykkelvogner. Både materialvalg, design og markeder forandrer seg hele tiden.

– Vi har blant annet funnet måter å gjøre produktene mer miljøvennlige på, gjennom grønnere materialvalg, utbyttbare deler og en kvalitet som varer lenge, sier daglig leder Odd Sverre Mathisen.

–Hundevogner tar av!

Hamax har fått et kjempemarked i Tyskland, og ser at interessen for hundevogner brer om seg. Hvorfor akkurat dette produktet?

– Det er 10 ganger flere hunder enn det er barn. Mange hundeeiere er avhengige av sykkel eller elsykkel for å komme seg ut av byen og inn i naturen, hvis de vil droppe bilen. Det kan være snakk om ganske lange avstander med mye asfalt og trafikk, og slike forhold er ikke gunstige for en hund. Hvis du da i tillegg har en gammel, liten eller skadet hund, blir det rett og slett vanskelig å ta et bærekraftig valg. Med en hundevogn kan du transportere hunden trygt frem til turområdet, og nyte lufteturen på hundens premisser, noe enhver hundeeier ønsker seg. 

Veien gjennom virkemiddelapparatet

Hvorfor har Hamax valgt å samarbeide med Igaidi om å søke om softfunding i det offentlige virkemiddelapparatet?

– Det går rett og slett raskere, og vi får flere positive svar. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet!, sier Mathisen.

Fagkonsulenten som har jobbet tettest på Hamax, er senior fagrådgiver i Igaidi, Thor Håkon Krane Thvedt. 

– Det er utrolig spennende å få jobbe med et så innovativt selskap som Hamax, og givende å bidra til at FoU-prosjekter blir realisert i nye spennende produkter. I samarbeid med Hamax sin prosjektleder har vi klart å identifisere nøkkelutfordringene og teknisk risiko i produktutviklingen slik at disse blir kommunisert på en god måte i søknaden. Dette tror vi er oppskriften for å lykkes med å sikre FoU-finansiering!, sier han. 

Steng