Fishwell transformerer oppdrettsnæringen med AI

Hvem hadde gjettet på at AI skulle redusere stress og dødelighet hos oppdrettsfisk? Fishwell Technology er i ferd med å transformere oppdrettsnæringen gjennom innovative løsninger for bedre fiskehelse. 

Norske Fishwell har plassert seg i tet når det gjelder fiskehelse i oppdrett. Dette er et positivt bidrag til samfunnet med tanke på både matsikkerhet, bærekraft og arbeidsplasser.

Hvor stresset er fisken?

Vi har vel alle lurt på hva fisken egentlig føler. I Fishwell har de prøvd å finne ut av akkurat det. Iallfall på en måte. Fishwell Technology AS, som er eksperter på AI, har ansatte i Drammen og Korea, i tillegg til et utviklermiljø i Vietnam. Selskapet startet med en visjon om å redusere stressnivået hos oppdrettsfisk.

Forskning fra Nofima viste at trengning under avlusing var en viktig årsak til sår, infeksjoner og høy dødelighet. Ved å kombinere prøvetakning, video og analyse av bevegelsesmønstre i vannoverflaten, har Fishwell produsert data som oppdrettsnæringen tidligere ikke hadde tilgang til.

– Vi forventer at myndighetenes krav til næringen skjerpes. I 2023 døde 63 millioner laks i sjøfasen og ca 70 % av dødeligheten hos oppdrettsfisk ble utløst av dagens behandlingsmetoder. Dødelighet på dette nivået er uholdbart, og det er avgjørende å løse dette med tanke på bærekraft, matsikkerhet og fiskehelse, sier Truls Langerød, COO i Fishwell Technology.

Stress bilde Fishwell Technology

Stress bilde Fishwell Technology

Internasjonalt marked og stor interesse

 Fishwell har samarbeidet med Igaidi for å sikre finansiering gjennom SkatteFUNN. To prosjekter har allerede fått støtte, inkludert prosjektet Diagnostic, som gir daglig statussjekk på fisken. I dag får oppdrettsanlegg besøk av veterinær en gang i måneden, men med ny sensor- og analyseteknologi får oppdretterne tidlig varsling og kan forebygge problemer fortløpende.

– Det er etterlengtet i bransjen å få eksakte data. Vi samarbeider med forskningsinstitusjoner som Havforskningsinstituttet, Sintef og Nofima, og begynner etterhvert å få mye interessant innsikt og dokumentasjon å bidra inn med, sier Langerød. Fishwell nærmer seg kommersialiseringsfasen, med stor interesse fra store oppdrettere og muligheter for internasjonal ekspansjon.

Fornøyde med rådgivningen hos Igaidi

– Igaidi har vært kjempenyttige i å veilede oss til å sette sammen gode søknader til virkemiddelapparatet. Mye av støtten vi har fått, har kommet gjennom søknadene Igaidi har hjulpet oss med. Vår rådgiver Jørgine har vært super. Hun har tung faglig bakgrunn, forstår bransjespråket, og stiller oss gode, kritiske spørsmål, sier Langerød.

Fishwell fortsetter å investere i forskning og utvikling, og skal se nærmere på nye løsninger som sporing av fiskefamilier over tid. Dette er en spennende bedrift å følge med på, og vi i Igaidi setter stor pris på å veilede dem gjennom virkemiddelapparatet.

Har du et spennende prosjekt du vil søke SkatteFUNN-midler til? Kontakt oss for rådgivning, så øker sjansen for å lykkes!

Deteksjon av fisk

Deteksjon av fisk

Steng