Skal bytte til mer naturlige ingredienser

Faun Pharma har fått Skattefunnmidler til å utvikle nye produkter med mer naturlige og miljøvennlige ingredienser. Selskapet produserer piller og pulver med vitaminer og kostholdserstatninger.

Å finne noe som kan erstatte parabener i kremer, er noe av det viktigste Faun Pharma skal sette i gang med når de nå har fått innvilget Skattefunnmidler. Parabener er et konserveringsmiddel som ofte brukes i fuktighetskremer og såper for å forlenge holdbarheten. Det er blitt en lite populær ingrediens blant forbrukerne, blant annet fordi noen typer parabener skal ha hormonforstyrrende effekt.

–          Det vi skal gjøre nå er å prøve ut ulike typer konserveringsmidler som er mer naturlig og som ikke har uheldige bivirkninger. Ett stoff vi blant andre har prøvd ut med god effekt, kommer fra olivenblader, forteller forskningssjef hos Faun Pharma, Rita Nilsen McStay.

På laboratoriet i produksjonslokalene hos Faun Pharma i Vestby i Akershus, står hvite bokser med hundrevis av ulike typer ingredienser de bruker i produktene sine. Selskapet er kontraktsprodusent for blant annet tre store aktører innen vitamin og kosttilskudd. Faun Pharma lager proteinpulver, måltidserstattere for Proteinfabrikken, vitaminer for et nettverkssalgsselskap som heter Zinzino, og både helsekostprodukter og vitaminer for Life-kjeden. Produktene blandes og lages om til piller, pulver eller kapsler på fabrikken i Vestby. Hvert produkt er nøye sammensatt for både å få den rette smaken, konsistensen og innholdet som gir den best mulige effekten.

–          Lukt på denne her. Det skal litt til å klare å dekke over denne lukten og smaken, sier McStay og rekker fram et ganske så illeluktende glass med fiskepulver. Dette er et av mange av produktene det jobbes med på laboratoriet akkurat nå. Ingredienser skal legges til og trekkes fra, for til slutt å få til et pilleprodukt eller pulverblanding det er mulig å spise.

–          For å søte produktene forsøker vi for eksempel å bruke naturlige søtningsmidler, blant annet stevia. Da må vi finne måter å fjerne den litt spesielle ettersmaken som stevia har, uten at den søte smaken forsvinner, forteller McStay, og viser oss hylla med søtningsstoffer som honning, kokossukker, sukrin, stevia, sucralose, xylitol og aspartam.

Ønsket om å bytte ut ingredienser kommer både fra Faun Pharma selv, som ønsker å tilby det til sine kunder, men også fra kundene, som opplever en større bevissthet blant forbrukerne.

–          I tillegg til parabener, har det også vokst fram et ønske blant forbrukerne om å erstatte syntetiske vitaminer med ekstrakter fra bær og andre vitaminrike næringskilder. Naturlige ingredienser gjør ofte produktene dyrere, men vi ønsker å tilby kundene ulike alternativer, forteller hun.

Andre ingredienser de jobber med å finne nye kilder til, er kalsium og magnesium, som i dag kan komme fra stein, som har dårlig absorpsjon i kroppen. Der har de nå funnet en leverandør av et multi-mineralkompleks utvunnet av alger fra havbunnen som kan gi kalsium og magnesium som trolig er lettere å ta opp i kroppen. D vitaminer fra reinlav, er også et nytt alternativ til ullfett som tidligere er blitt brukt. De har også funnet en leverandør av B-vitaminer som kommer fra et ekstrakt fra quinoa-spirer, og foreslått dette som en ny og alternativ ingrediens i ett av produktene de lager for en kunde.

–          Råvarer fra soya er også noe mange ønsker å erstatte, det samme gjelder gluten. Da må vi finne andre løsninger for produkter som tidligere har inneholdt disse ingrediensene, forteller McStay.

Det er McStay som er ansvarlig for utviklingsprosjektet de nå har fått innvilget Skattefunnmidler til. Selskapet har jobbet med både forskning og utvikling i mange år, uten at det de har holdt på med er blitt definert som FoU. Det var i samarbeid med Igaidi, at Faun Pharma fikk beskrevet og definert hva de jobbet med på en slik måte at de nå har fått forskningsmidler. Hvis de finner gode naturlige ingredienser som er bedre enn de som allerede er i bruk, vil de ikke bare kunne bruke det i sine egne produkter, men andre vil også kunne bruke de samme ingrediensene.

–          Vi hadde ikke tenkt på å søke om FoU midler før, og er glade for at Igaidi gjorde dette for oss. Snart skal vi i gang med å lage en egen FoU strategi, som også Igaidi skal hjelpe oss med, forteller McStay.

Steng