Kobler innvandrerkvinner og arbeidsliv

Moving Mamas jobber for å eksponere flyktningkvinner for norsk arbeidsliv så tidlig som mulig, gjennom ekte arbeid, med ekte produkter og med ekte kunder.

Fellesbilde av Moving Mamas

I Nordre Aker Bydelshus sitter seks kvinner fra ulike land og ulik bakgrunn og jobber. Moving Mamas er en nystartet sosial entreprenør. De flytter seg fra bedrift til bedrift, lærer om hvordan de jobber de ulike stedene og selger egenlagde ting på veien. Målet for dem alle er å komme seg ut i jobb og være en ressurs for samfunnet.

–       Moving Mamas er sosialt entreprenørskap for å koble innvandrerkvinner med arbeidslivet. Idéen ble til for å prøve og gjøre en forskjell for mine medsøstre som kommer til Norge og gjerne vil jobbe, men ikke kommer seg inn i arbeidsmarkedet, sier initiativtaker og gründer Kirstine Holst Jansen.

Siden Moving Mamas er et nyoppstartet AS, er det mye FoU-arbeid og sosial innovasjon. Alt kokes ned til å finne nye måter å integrere flyktninger inn i arbeidslivet, i grensene mellom offentlige etater, privat næringsliv og frivillig virksomhet.

Skaper sin egen business

De første kvinnene traff hun gjennom et nettverk for innvandrerkvinner. Etter hvert har jungeltelegrafen gjort jobben sin og flere har kommet i kontakt med dem via andre kanaler. I det daglige skaper de sin egen business og håndterer kunder som kommer til dem med ulike behov, for eksempel få reparerte klær eller å få unike profileringsprodukter.

–       Vi har spurt om å komme på besøk til ulike bedrifter med våre pop-up-arbeidsplasser. Det er en fin treningsarena for å bygge nettverk og se mange typer arbeidsmiljøer. Nå skal vi være her på bydelshuset frem til april, sier Holst Jansen, og legger til:

–       Så langt har det vært positive erfaringer fra arbeidsplassene vi har vært ute på. Det skjer noe når folk møter folk – og det skjer noe begge veier. Det er viktig for kvinnene og så er det viktig for norsk arbeidsliv å senke terskelen. Vi ufarliggjør det å møte flyktninger.

Moving Mamas

Igaidi spisset søknaden

Holst Jansen kjente til Igaidi fra tidligere arbeidsliv som økonomisjef flere steder. Denne gangen forsøkte hun først å søke Forskningsrådet om SkatteFUNN selv.

–       Jeg kom ikke helt gjennom i kommunikasjonen rundt hva jeg holder på med og ville utvikle, man blir jo litt blind på egen baby. Da kontaktet vi NOFAS, som hjalp oss med å utarbeide en prosjektbeskrivelse og aktivitetsplan, hvor prosjektets utfordringer, risiko og innovasjonsgrad var godt belyst. Samarbeidet med NOFAS resulterte i at prosjektet vårt ble godkjent av SkatteFUNN, sier hun.

Det å utvikle noe nytt er ikke nødvendigvis forskning. Men hvis du klarer å beskrive hva som er nyskapende elementer, så kan du kvalifisere til SkatteFUNN.

–       Et av de nyskapende elementene til Moving Mamas er at vi er mye tettere på arbeidslivet. Jeg mener at man best lærer norsk arbeid ved å være i norsk arbeidsliv. Da må vi samarbeide tett med voksenopplæringen og med arbeidslivet. Vi er en brobygger mellom flere læringsarenaer, sier Holst Jansen.

Hun mener SkatteFUNN er en kjempefin ordning som kan brukes også av små bedrifter, også av sosiale entreprenører, også av oppstartsbedrifter. De ekstra midlene de får til rådighet på grunn av SkatteFUNN skal gå med til å utvikle Moving Mamas Academy.

–       Moving Mamas Academy er navnet på den prosessen kvinnene går gjennom fra oppstart og bli kjent i gruppen her, til å møte eksternt arbeidsliv og til å øke sin sjanse til å få sin neste eksterne jobb. Et arbeidslivsprogram for innvandrerkvinner, sier hun.

Vil hjelpe flere kvinner

Lissette Romero drev sitt eget firma som grafisk designer i Peru før hun kom til Norge i 2012. Somaliske Fatima Ashoor jobbet som administrasjonsmedarbeider i Qatar før hun kom til Norge som flyktning i 2012. For begge er det viktig å være en del av Moving Mamas slik at de kan bruke sin kunnskap og erfaring, og være en ressurs i samfunnet.

Nå har Romero skiftet retning på hva hun vil jobbe med i fremtiden: Fortsette å hjelpe kvinner gjennom Moving Mamas.

Ashoor drømmer om å jobbe med økonomi. For å klare det tar hun nå studiekompetanse på kveldstid ved siden av jobben i Moving Mamas.

–       Det er viktig for meg å bidra til samfunnet, men det har vært vanskelig å få praksisplass for å vise frem hvem jeg er og hva jeg kan. Moving Mamas er viktig for å gi flere en sjanse i arbeidslivet, sier hun.

Steng