Tryggere verdenshav med Vissim
Fra vindparker i USA til kystovervåkning i Afrika: Norske Vissim AS utvikler produkter som hjelper oss å få oversikt over hva som skjer på havet. Vi har hjulpet dem med finansiering av innovative risikoprosjekter.
Vissim ble etablert i Horten i 1988. I dag overvåker de alt fra Suezkanalen til Equinors oljeplattformer i Nordsjøen. Miljøkriminalitet og illegal fisking er noen av problemene de kan bidra til å løse.
Selskapet er Norges største leverandør innen sitt slag, og har ambisjoner om å bli størst i verden på maritime awareness, blant annet ved å investere en betydelig andel av omsetningen i FoU.
– Før i tiden kunne man gjøre nesten hva man ville på havet. Men i dag er det vanskeligere å gjemme seg bort!, sier Bjørnar Aas, leder av produktavdelingen i Vissim.
Sanntidsinfo rett på skjerm
Selskapet har vært innovative i flere tiår, og fulgt mulighetene som har oppstått i kjølvannet av den teknologiske utviklingen. Herfra leveres utstyr og software for havmonitorering til store offentlige og private virksomheter over hele verden.
– Vi har utviklet tjenester som lar brukeren se all relevant data, fra en rekke sensorer, av hva som foregår på havet i et gitt område. For eksempel langs en kystlinje eller rundt en vindpark. Vi kan hente signaler fra for eksempel landbaserte radarer, signaler sendt fra båter eller fra satellitter, sier Aas.
Hvis de skal trekke frem en særlig viktig oppgave, nevner han deteksjon av oljesøl.
– Vi har nettopp utviklet en ny generasjon software for radarer som scanner havoverflaten og oppdager oljelekkasjer. Gjennom smarte algoritmer øker vi sjansen for å se oljesøl tidlig, og redusere feilmeldinger. På denne måten bidrar vi til et renere hav, i og med at operasjonen med å fjerne oljen kommer raskere i gang.
Det at kundene får sanntidsinfo rett på skjermen, har vist seg å være nyttig for mange ulike bransjer og sektorer.
Tryggere kystlinjer
– Nå satser vi i Vest-Afrika. Blant annet har vi en høy stjerne blant offentlige myndigheter i Benin, ettersom vi hjelper dem å motarbeide kriminalitet langs kystlinjen deres. Her har de lenge slitt med kidnapping, tyverier og illegal fisking. Det er god motivasjon i å vite at Vissim bidrar til en sikrere kystlinje, og dermed bidrar til oppfyllelse av FNs mål for blant annet bekjempelse av fattigdom gjennom å beskytte landets fiskeressurser.
De gode erfaringene i Benin har gitt lyst til å innovere videre. Neste steg vil være å utvide løsningen til å gradvis inkludere flere sensorer som gir en bedre situasjonsforståelse for aktivitet i luften og under havoverflaten
Fikk hjelp til å søke innovasjonsstøtte
– Før skrev vi søknader til virkemiddelapparatet selv. Men så ble jeg anbefalt å sjekke Igaidi, da jeg så at tiden min kunne brukes smartere. Vi er veldig fornøyde med tjenestene, sier Aas, og fortsetter:
– Vi har jo omtrent 100 % suksessrate. Igaidi gjør en grundig prosess, og selv om vi jobber med komplekse problemstillinger, er det imponerende hvor raskt fagrådgiverne i Igaidi klarer å sette seg inn i stoffet. For oss er dette veldig viktig og vi er rett og slett imponert over den støtte vi får!
Innovasjon er en maraton og ikke en sprint. Vi er glade for å kunne hjelpe bedrifter som Vissim med å gjøre verden til et litt tryggere og grønnere sted!