Offentlig støtte til FoU-prosjekter innen helse- og medtech: Nøkkelen til fremtidens helseløsninger

Utviklingen innen helseteknologi (helsetech), medisinsk teknologi (medtech) og kunstig intelligens (KI) akselererer raskt. For mange bedrifter og forskningsmiljøer er tilgang til offentlig støtte avgjørende for å realisere innovative forsknings- og utviklingsprosjekter (FoU). Vår senior fagrådgiver innen helse og medisinsk forskning, Hanne-Line Rabben, forteller hvorfor IGAIDI kan være en svært nyttig bidragsyter i prosessen med å søke om støtte.

IGAIDI har erfaring med et bredt spekter av prosjekter, fra utvikling av mer effektive helsetjenester og persontilpasset pasientbehandling, til store plattformprosjekter for e-helsesystemer og klinisk beslutningsstøtte. Enten FoU-prosjektet omfatter kliniske studier, avansert prosessering av helsedata eller KI-baserte løsninger for diagnostikk og behandling, ser IGAIDI etter prosjekter som er veldefinerte, målrettede og etterprøvbare. Spesielt innen helseteknologi kan støtte til FoU muliggjøre helseinnovasjon som ellers kunne stoppet opp i idéfasen. IGAIDI bistår både store, etablerte selskaper og små, nyetablerte spin-offs fra universiteter – vi har bredden og kompetansen ditt prosjekt trenger.

Offentlig støtte krever risikovilje

IGAIDIs erfaring viser at den beste prosjektutviklingen oppnås når det er en god balanse mellom offentlig støtte og privat kapital. Det blir litt som høna og egget: Offentlig støtte gir prosjektene nødvendig risikokapital uten at man må gi fra seg eierskap, men fungerer best når den kommer i tillegg til selskapets egenkapital. Privat kapital, hentet inn gjennom private investorer, venturekapital eller kommersielle samarbeid, er viktig for å skalere løsninger og sikre langsiktig vekst. For prosjekter innen helsetech kan denne balansen være avgjørende! Vi forstår denne dynamikken og veileder gjerne ditt prosjekt gjennom søknadsprosessen.

Vi ser at biopharma, medtech og helsetech trender både nasjonalt og internasjonalt, med stort potensial for innovasjon i årene som kommer. Samtidig ser vi en nedgang i private investeringer og tilgjengelig venturekapital sammenlignet med tidligere år, spesielt med 2020 som referanse. Investormarkedet for medtech og biotetech har vært utfordrende i 2024, blant annet på grunn av inflasjon og økte renter. Offentlig støtte kan være utslagsgivende for risikofylte prosjekter og er avgjørende for å opprettholde innovasjonstakten og investeringsviljen i FoU. Norge satser på helseeksport, og vi ønsker å bidra til at flere lykkes med dette målet. Vår erfaring og kompetanse innen helseteknologi og medisinsk teknologi er kanskje viktigere enn noen gang, både for investeringsbeslutninger og for å lykkes med FoU-prosjekter.

For aktører som ønsker å være i front, er det ikke lenger tilstrekkelig å ha en god idé. Prosjektet må dokumentere behov, gjennomførbarhet og implementeringspotensial. Utfordringen er ikke bare å beskrive det ønskede resultatet, men også å identifisere potensielle hindringer underveis. Med 20 års erfaring i risikovurdering, kan vi være en verdifull sparringspartner. Vis oss den tekniske og kommersielle risikoen i prosjektet ditt, og vi vil gi deg nyttig innsikt. Vi tar gjerne rollen som “djevelens advokat” for å belyse hva som kan bli vanskelig, samt hva som kan gå galt i prosjektet. 

Vi holder oss oppdatert på markedstrender

Det skjer mye spennende på flere fronter, og Hanne-Line deltar aktivt i ulike fora nasjonalt og internasjonalt for å holde seg oppdatert. I tillegg publiserer hun egne forskningsartikler i vitenskapelige tidsskrift fra doktorgradsarbeidet ved NTNU. Det siste halvåret har hun blant annet deltatt på følgende konferanser:

  • The Intelligence Health Conference
  • DNB Next Healthcare
  • Open AI in Patient Journals
  • DNB Nordic Healthcare Conference

Vi ser at det forskes mye på:

  • Persontilpassede behandlingsløp ved bruk av KI
  • Kreftvaksiner og legemiddelutvikling (målrettede terapier)
  • Elektroniske pasientjournalsystemer (EPJ-løsninger) og bedre forståelse av helsedata
  • Store plattformprosjekter med sømløse brukergrensesnitt med fokus på eierskap til egne helsedata og tilgjengeliggjøring av data i et forståelig format

Data er en nøkkelressurs som må forvaltes riktig – vi kjenner regelverket

Vi ser at bruken av kunstig intelligens i helsevesenet øker, noe som muliggjør kontinuerlig overvåking, raskere diagnostisering og persontilpasset helseinformasjon. I dagens helseteknologiske prosjekter er data ofte den mest kritiske ressursen. Vi vet at tilgang til store mengder helsedata av høy kvalitet er en forutsetning for å utvikle verdifulle løsninger for pasienter og helsepersonell. Innsyn i data, tilgjengelighet og evnen til å bruke data på en ansvarlig og innovativ måte er like viktig. Det handler ikke bare om datainnsamling, men også om å gjøre data brukbare, sikre datakvalitet og utvikle gode løsninger som skaper verdi i hele helsetjenesten. God forståelse av KI og automatiserte prosesser spiller en stadig større rolle her. Med økt bruk av data blir kunnskap om lover og regler knyttet til databruk svært viktig, og her kan vi være en verdifull ressurs for ditt prosjekt.

Trenger du hjelp med din søknad?

De som lykkes med å få støtte til sine FoU-prosjekter innen helse- og medtech, legger grunnlaget for helseeksport og samarbeid mellom næringsliv, helsetjenesten og akademia. Dette er sentralt i et fagfelt som krever både regulatorisk innsikt, teknologisk kompetanse og tett kontakt med brukerne. For mange selskaper innen medisinsk teknologi og helseteknologi er offentlig finansiering ofte det første skrittet mot partnerskap med for eksempel sykehus, kommuner og internasjonale aktører. Enten du jobber med kliniske studier, legemiddelutvikling, KI-løsninger for helsesektoren eller IKT-prosjekter som bruker helsedata, kan vi bidra til at søknaden din treffer riktig, og øke sjansen for støtte.


Ta kontakt med oss – vi vil gjerne høre om prosjektet ditt og bistå i søknadsprosessen!

* Vår senior fagrådgiver Hanne-Line Rabben brenner for medisinsk forskning og har mange års erfaring innen translasjonsforskning fra Fakultet for Medisin og Helsevitenskap ved NTNU. I sine forskningsprosjekter har hun blant annet jobbet med omics-data for å finne nye behandlingsmetoder for kreft. Hanne-Line har stor interesse for innovasjon og har også skrevet flere fagartikler.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) - gjør dine valg

Igaidi AS bruker egne og tredjeparts informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre og interesser. Vi og tredjeparter bruker også denne informasjonen til å vise annonser som er relevante for deg, samt for analyseformål. For ytterligere informasjon om personvern og bruk av informasjonskapsler: https://igaidi.no/personvern/

Tekniske nødvendige informasjonskapsler

Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettsidene våre skal fungere teknisk når du navigerer på vår webside. Disse kan du derfor ikke velge bort (Inkludert Vimeo og Myfonts)

Statistikk og analyse

Informasjonskapsler for analyse og statistikk: Informasjonskapsler som hjelper oss å forstå hvordan nettsidene våre blir brukt og tilpasser nettsidene våre basert på valg brukeren tidligere har tatt. Vi bruker følgende informasjonskapsler for analyseformål: Google Analytics, Google Tag Manager, Matomo Tag Manager og Matomo Analytics

Markedsføring

Informasjonskapsler for markedsføring: Informasjonskapsler som hjelper oss og tredjeparter til å vise brukeren personlig og mere relevant markedsføring basert på brukerens bruk av våre og andres nettsider - uavhengig av hvilken enhet du surfer på. Vi bruker følgende informasjonskapsler innen markedsføring: Facebook, LinkedIn, Youtube

Steng