Eier du ideene dine?
Beskytt immaterielle verdier tidlig nok! Det er budskapet fra Sebastian Stigar, advokat og partner i Bryn Aarflot – Norges ledende fullservice IP-konsulentselskap.
– Koblingen mellom finansiering av innovasjonsprosjekter og immaterielle verdier er sterk. Man får et stort og spennende mulighetsrom ved både å ha kontroll på IP-rettighetene sine og søke penger i virkemiddelapparatet, sier han.
Sørg for å eie ideene dine
Immaterielle rettigheter eller IP-rettigheter (Intellectual Property) omfatter verdier som oppstår av kreative ideer, som design, varemerker og forretningshemmeligheter. Kort sagt: Du eier ideene dine, kan kommersialisere dem, og beskytte deg mot at andre kopierer dem.
Ikke vent med å tenke på IPR
Det å søke IP-rettigheter kan ha stor innvirkning på hvilke muligheter du har i markedet. Rettighetene kan blant annet gjøre deg mer attraktiv for potensielle oppkjøpere, gi deg et sterkere grunnlag for å søke støttemidler, og bidra til nye måter å kommersialisere på.
– Spesielt for oppstartsbedrifter er det viktig å ha en konkret plan for IP. Du kan starte enkelt, og bygge ut en portefølje over tid, forklarer Stigar.
Mange bedrifter begynner å tenke på IP for sent, gjerne etter at de har blitt kopiert eller allerede har vist produktene sine i markedet. Hvis en oppfinnelse allerede er offentliggjort, kan den i mange tilfeller ikke patenteres senere. Stigar anbefaler derfor generelt å holde oppfinnelsene hemmelige til du er klar til å søke rettigheter eller hente midler.
– En patentportefølje krever investeringer, men det trenger ikke være kjempedyrt. Det handler om å finne riktig balanse, sier han.
Beskytte verdier, eller komme seg raskest mulig ut i markedet?
Det kan være utfordrende å sikre verdiene sine på egen hånd, spesielt hvis man ikke har erfaring med IP-rettigheter. Hvor lett det er, avhenger ikke minst av hvilken posisjon du tar i markedet. Jo mer unik ideen din er, desto enklere og rimeligere kan det være å få den beskyttet.
Over tid kan man oppnå enerett gjennom innarbeidelse av noen typer rettigheter, men ofte er det lettere å registrere grunnleggende rettigheter med en gang. En strategi kan være å lansere produktet og bygge kjennskap i markedet uten registreringer, men dette innebærer også risiko for at andre kan kopiere ideen din.
Internasjonalisering: Ikke gjør dette hjemme
– Vi har litt “Kardemomme by”-tilstander i Norge sammenlignet med andre land. Ved internasjonalisering trenger man virkelig fagkompetanse, understreker Stigar. Det er sjeldent noen går i gang med dette alene, og uten riktig strategi risikerer man å tråkke inn på andres rettigheter. Det kan gi deg ubehagelige overraskelser som søksmål, erstatningskrav og krav om bruksstans.
Det viktigste er å finne balansen mellom å beskytte seg selv, håndheve egne rettigheter, og kommersialisere ideene sine – og samtidig beholde lav juridisk risiko.
– Bottom line er at det ikke finnes én vei som passer alle. En kombinasjon av strategisk rådgivning og en balansert IP-portefølje kan være nøkkelen til å minimere risiko og beskytte verdiene sine.
Skal rådgi årets Oppdrift-vinner om immaterielle rettigheter
Et eksempel på smart IP-strategi finner vi hos Litech, som har utviklet en sensor som oppdager feilsorterte batterier i avfallsstrømmen.
– Litech har tidlig søkt om bistand til å beskytte oppfinnelsen sin, og dette er spesielt viktig når de skal gå internasjonalt, sier Stigar.
Selskapet mottar rådgivning fra både Igaidi og Bryn Aarflot i forbindelse med at de vant Oppdrift-stipendet 2024.
– Bryn Aarflot var med på å starte Oppdrift som et middel for å bidra konkret til praktiske, bærekraftige løsninger i næringslivet. Årets finalister holdt et imponerende høyt nivå, og vi har stor tro på Litech.
Koble innovasjon og IP
Bryn Aarflot har også nylig, ved hjelp av Igaidi, søkt og fått godkjent en SkatteFUNN-søknad for sitt eget innovasjonsprosjekt innen kunstig intelligens.
– Igaidi tok seg av alt det administrative, fra søknadsskriving til dokumentasjon. Det var en så smertefri prosess som det kunne være, og godkjennelsen kom raskt. Innsatsen sett i lys av hva vi fikk igjen i SkatteFUNN-midler var svært godt timesbetalt, sier han.
Ved selv å prioritere innovasjon i arbeidshverdagen, kommer Bryn Aarflot ekstra tett på kunder som gjør det samme. Stigar har noen klare råd til bedrifter som ønsker å beskytte sine immaterielle rettigheter og lykkes med innovasjon:
- Ta tidlig kontakt med noen som kan IP for innledende råd. Ofte handler det om å lage en prioritert liste over hvilke rettigheter man bør sikre de neste årene.
- Bruk denne planen når du søker penger i virkemiddelapparatet.